Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid, ölümünün 90. yıl dönümünde Eminönü Belediyesince düzenlenen etkinlikle anıldı. Eminönü Belediyesince düzenlenen anma programına katılan tarihçi ve akademisyenler, II. Abdülhamid`i anlattı. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Abdülhamid`in açtığı eğitim kurumlarında okuyanların, Atatürk de dahil Cumhuriyeti kurduğunu belirtti.
İSMİ HATIRLANAN TEK HÜKÜMDAR
Kurşun, "Türkiye Cumhuriyeti döneminde dile getirilen kırmızı çizgilerin önemli bir bölümü II. Abdülhamid döneminde çizilmiştir. Ermeni meselesinde Abdülhamid`in gösterdiği hassasiyetin ve direncin, bugün bütün diplomat ve tarihçilere ayrı bir ders olarak okutulması gerekir" dedi. Kurşun, Osmanlı Devleti`nin dağılmasından sonra, devletin eskiden hakim olduğu bölgelerde adı anılan tek sultanın II. Abdülhamid olduğunu ifade ederek, II. Abdülhamid`in, "toplumsal meşruiyeti sağlam tek padişah" olduğunu söyledi.
Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin de, II. Abdülhamid`in ülkenin ayakta kalmasını sağlayan bir hükümdar olduğunu ve özellikle Filistin ve petrol bölgeleri başta olmak üzere kafasındaki coğrafyayı muhafaza etmek için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi. Fatih Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli ise "Abdülhamid, hilafet müessesine gerçek kimliğini kazandıran hükümdardır" dedi.
Türklerin başını öne eğmediler
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid için Cağaloğlu`ndaki türbesinde bir tören düzenlendi. Abdülhamid`in torunlarından Harun Osmanoğlu ve oğlu Abdülhamid Kayhan Osmanoğlu`nun da katıldığı törende Sağlık eski Bakanlarından Halil Şıvgın bir konuşma yaptı. Şıvgın, "Osmanlılar, Türk ve İslam dünyasının temsilcisi olarak hiçbir zaman Türklerin başı öne eğik dolaşmasına izin vermedi. Ancak Osmanlı Hanedanı mensupları çok büyük fakru zaruret içinde yaşadılar. Bize gurur yaşatan insanları biz şu anda gururlu yaşatabiliyor muyuz. Bunu kendimize sormamız lazım" diye konuştu.