Ben Edebiyatçıların Değil, Edepsizlerin Düşmanıyım

Bir insanı anlama noktasında çok şey ifade eden hatıralarla, II. Abdülhamid Han'ı daha iyi anlamak için oluşturulmuş forum bölümü.
Kullanıcı avatarıTuğra
Yönetici
Yönetici

Ben Edebiyatçıların Değil, Edepsizlerin Düşmanıyım

Mesajgönderen Tuğra » 27 Ara 2009, 07:41

Ben Edebiyatçıların Değil, Edepsizlerin Düşmanıyım.
Ah... Beni edebiyata düşman sanır ve böyle gösterirler­di. Hayır!.. Ben edebiyatın değil, edebsizliğin, edebiyatçıla­rın değil, edebsizlerin düşmanı idim.
Ziya Bey'i Vezirlik ve Valilikle İstanbul'dan uzaklaştır­maya beni iten kuvvet, efkâr-ı umumiye değil, onun bilgisine ve olgunluğuna olan saygımdı. Mithat Paşa, bilgisi ve olgun­luğu ile halka daha müessir olduğu halde, onu Avrupa'ya sür­düğüm zaman, kaç adam sesini çıkardı?...
Ben edebiyata düşman olsaydım. Kemal Bey'e (Namık Kemal) öldüğü güne kadar kesemden aylık vermez ve oğlu­nu saray hizmetine almazdım. (10) Ben edebiyata düşman olsaydım, Ekrem ve Ebüzziya beylerin nazlarını çekmezdim. Ben edebiyata düşman olsaydım, Abdülhak Hamit Bey'i dol­gun aylıklarla rahat yaşatmaktan başka, ara sıra borçlarını da vermek gibi hayırhaklıklarda bulunmazdım. Ben edebi­yata ve tarih bilimine düşman olsaydım, bir ara tacımla, tah­tımla uğraşmak istemiş olan Murad Bey'in (Mizancı Murad) her münasebetsizliğine katlanarak, istifa ettiği halde etme­miş kabul ederek devlet hizmetinde kalmasına razı olmaz­dım! Hayır, tekrar ederim ki ben, edebiyatçıların gerçek ve şefkatli bir dostu idim. Eğer onlara düşman olsaydım, be­nim de sokak ortalarında edebiyatçı ve muharrir öldürecek adamlarım yok değildi!...
(10) Ali Ekrem Bolayır (1867 - 1937) babası sürgüne gönderildik­ten sonra Mabeyn Kâtibi olarak saraya alınmıştır. (1888)
«Ben Yangın Bırakmışım!»
3.Mart.l333 (1917) Beylerbeyi Sarayı

Abdülhamid Han'ın Hatıra defterinden

Dön Hatıralarla II. Abdülhamid Han

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir