Bangir Burhaneddin Bey’in Siyasi Sergüzeşti

Beğendiğiniz edebiyatçılara ait olan veya kendi yazdığınız edebi yazıları paylaşabileceğiniz forum bölümü

Bangir Burhaneddin Bey’in Siyasi Sergüzeşti

Mesajgönderen Yılmazer » 07 Oca 2009, 22:24

Aziz muhiblerim, bu defalık mecburen, hatta ızdırar derecesinde siyasi bir nokta-i nazar hakkında sizi irşad ve tenvir buyurmaklığım iktizâ edeyor. Haddi zâtında mâlumunuzdur ki, bizzat ben kendi şahsım olaraktan böyle âlelâde mes'elelere yüz vermez idim, lâkin içtimai sıhhat ve huzurumuz mevzuubahs olduğu içün bir nevi vatani hizmet saikiyle dehâlet edeyorum ki, hitâmında tecdid-i iyman ve nikâh eyleyüb, kırk tas su dökünüp bir güzel gusül abdesti aldıktan ba'de ağzımı çalkayacağım bittabiidir.

Efendim, fırka kurmak, herkesin hakkı; “sen kurarsın, ben kuramam” şeklinde bir kayıt yok; netekim vaktıyle bu fakiyr de fırka tesisine teşebbüs etmiş fekat, -dikkat buyrunuz- “ya iktidara gelür de âleme rezil-rüsvây olur isek^” endişesi ile vaz geçmiş idimdi. Fekat buyrunuz aziz kaarii, adam fırka kurmakla iktifa etmeyip, alelacele bir matbuat toplantısı cem iderek, müddeiumumi takımının tüylerini tiken tiken idecek ne kadar lâfız var ise, hepsini bir nefesde, müsamereye çıkmış çocukların ezberi gibi sıralayıvereyor:

-Keseceğiz, asacağız; tekkeleri açacağız, cart edeceğiz, curt edeceğiz!

Adam tek gözüyle sanki o esnada bir yandan müddeiumumiyi kollamakta ve bakışıyla, “nasıl, iyi ezberlemiş miyim” diye aferin beklemekte.

İmdi azizler, netekim bu şahıs hakkında heman tahkikat açıldı, müddeiumumiler harekete geçti fekat evrak pul parasına acırım; iki gün sonra bu adam elindeki kapu gibi tabib raporuna müsteniden, “benim her türlü -afbuyrunuz- zirzopluğu asmalardan budamaya fermanım vardur bire” diye serbest bırakılması, ardından iki üç gün boyunca tilevizyonlara çıkarulup sabahlara kadar saçmalattırıldıkdan sonra unutulup gitmesi mukadderdir.

Bakınız, bahusus şuraya yazayorum, “Recai Bey dediydi” dersiniz!

Vaktiyle genciz ey azizler... Seçimler yakın, üç-dört ay var, yok. Muhitimizin mirasyedi takımından birkaç kişi kendi meyanlarında kafa kafaya verüb bir eğlence çıkartmak istemişler. Bunlara karşıdan baktığızda bir şey zannedersiniz; kılık kıyafet, ense kulak yerinde fekat meslek, marifet, zenaat hak getire. Babalarından üç beş kuruş kalmış, onuna yiyip-içip eğlencelik arayarak günlerini zây etmekteler. Uzatıyoruz, işte bu mirasyedi takımı Bangir Burhaneddin Bey diye bir kafası hoş âdemi kendi aralarında allem-kallem râzı iderek seçimlerde müstakil aday ilan ettiriyorlar. Bütün mesarifi bizim üç kafadar tarafından karşılanayor tabii. Sabahları kalkıp Burhaneddin Bey'i evden arıyorlar, ardına takılıp kahve kahve, mahalle mahalle gezdirip nutuk attırıyor, bu esnada sağa sola kaş göz iderek “yaşa varol” tezahüratı yaptırıp kendilerince eğleniyorlar. Burhaneddin Bey saf adam, sâfiyette bir kuzudan daha mâsum. Altında tomofil, nereye gitse alkış tezahürat, lokantalarda yemek, akşamları hamam sefaları; üstelik ağzından çıkan her lâfın, “aman bu nasıl bir hikmet incisidir ki yere düştü” şeklinde insanları mest ettiğini sanması hoşuna gidiyor garibin. Meseleye ısınıyor. Bir müddet sonra Burhaneddin Bey'e bizim mirasyediler veriyorlar öğüdü. Diyorlar ki, “Başvekil'e söv, felan belediye reisini tımarla; bunlar senden çok çekiniyorlar; ver ağızlarının payını”

Burhaneddin Bey, “bire validem beni bugünler için doğurmuş olsa gerek” vehmiyle açıyor ağzını, yumuyor gözünü. Artık millet işi gücü bırakayor, Burhaneddin Bey'in peşinden alayla gezinip mitinklere iştirak etmekte ki Karagöz tiyatrosu eğlencede solda sıfır. Burhaneddin Bey önüne gelene, “namussuzlar, alçaklar, gelirsem alırım ayağımın altına” felan şeklinde esip yağdıkça ahali mest oluyor. Mesele polise, müddeiumumiye aksediyor. Diyorlar ki, “yahu şurda seçimlere kalmış üç-beş gün; bu da bir nevi eğlencedir. Zavallıyı ciddiye alıp, keyfini berbad etmeyelim...”

Netiycede seçim akşamı sandıklar sayıldıkta bizi Bangir Burhaneddin Bey'e on küsur civarında rey çıkıyor. Mirasyedi takımı ise, bir başka eğlencenin peşinde savuşup gidiyorlar.

A benim efendilerim; bu da kendi cirmince bir Bangir Burhaneddin Bey vakasıdır deyip geçmek var fakat, ortalık kötü azizler. Ahali öküzün altında buzağı arayor. Bilürüz bu gibi sadil takımının zırvalamasından bir şey hâsıl olmaz fekat tilki tilkiliğini isbat edene kadar gün akşam olur.

Tetik bulununuz, âgâh olunuz. Siyâset oyununda Burhaneddin Bey olmak, mirasyedi takımının tarafında bulunmakdan yeğdir; o münasebetle siyasetten ne derecede tahâret etmek lüzumunu dahi varınız siz çıkartınız bakayımdır.

RECAİ GÜLLAPDAN....
(Kitap Zamanı)
En son Yılmazer tarafından 07 Oca 2009, 22:27 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Gün gelecek geleneklerin katýlýðýný O Peygamber kýracaktý
Henüz uzaktý o günlerden ne yazýk ký Kays'ýn çaðý...
Yılmazer
Gayretkar Üye
Gayretkar Üye

Dön Edebiyat

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir